Tango in Buenos Aires

Duik in de Argentijnse tango-cultuur!

Als er iets is waar Argentinië en Buenos Aires beroemd om zijn, dan is het wel de tango. De traditionele tango komt oorspronkelijk uit Rio de la Plata, maar Buenos Aires heeft tango-liefhebbers ook van alles te bieden. Deze passionele dans kom je overal de in hoofdstad en in alle wijken tegen. Of je nu wilt genieten van een goede show of zelf de stoute tango-schoenen aan wilt trekken, we geven je de beste tips om je onder te dompelen in de Argentijnse tango-cultuur.

De Argentijnse tango

De tango is een symbool van de Argentijnse cultuur, die al jaren gekenmerkt wordt door immigratie. In 1866 wordt er door een Argentijnse krant voor het eerst gesproken over tango, een dans die een mix is van dansstijlen van de Europese (voornamelijk Italiaanse en Spaanse) en Afrikaanse migranten met de cultuur van Rio de la Plata. Het is een dans die zijn wortels heeft in de steden en voorsteden (arrabales) en door de Argentijnen daarom wordt beschreven als arrabalero.

De beste tango-shows in de hoofdstad

Als we het hebben over tango, dan moeten we je vertellen over de beroemde tango-shows. Deze worden aangeboden door zowel culturele als gastronomische centra. Op deze plekken kun je niet alles van de dans genieten, maar ook van de traditionele gerechten die de Argentijnse keuken te bieden heeft. Op de volgende plekken kun je de beste dansers in actie zien:

Madero Tango (Alicia Moreau de Justo y Brasil, Dique 1, Puerto Madero). Een klassieker in de tango-scene. Een exclusieve show die wordt aangeboden in de wijk Puerto Madero, in Madero Tango. De show biedt een overzicht van de tango-stijlen die zich door de jaren ontwikkeld hebben, vanaf de 19e eeuw tot vandaag. Je ziet hier hoe divers de tango-traditie is. En het mooie is dat je naar deze show kunt kijken, terwijl je geniet van de heerlijke, originele gerechten die hier bereid worden.

La Ventana (Balcarce 431, San Telmo). Ook dit is zonder twijfel een verplichte stop als je het tango-circuit van Buenos Aires wilt verkennen. La Ventana is gelegen in het hart van de beroemde wijk San Telmo. Aan de show nemen maar liefst 32 artiesten deel, dansers en zangers. De twee tango-orkesten die de dansers begeleiden zijn van hoge kwaliteit. Net als in Madero Tango, kun je ook hier heerlijk eten. Er worden zowel Argentijnse als internationale gerechten geserveerd.

Tango Porteño (Cerrito 570, Centro) oftewel tango Buenos Aires style. Veel mensen zeggen dat vroeger alles beter was. En in Tango Porteño ga je dat bijna geloven. Deze tango-show laat de jaren ´40, het Gouden Tijdperk van de Argentijnse tango, tot leven komen. Hier spelen beroemde tango-orkesten en ook de zangers en dansers die je hier zult zien hebben al een lange carrière achter de rug. Het gourmet-eten dat hier geserveerd wordt zal je ook zeker behagen.

Tango in Buenos Aires
Tango in Buenos Aires

Tango dansen in Buenos Aires

En dan nu zelf met de voetjes van de grond! De plekken waar tango en milonga -een tango-variant- gedanst wordt, worden milongas genoemd en zijn in alle wijken van de hoofdstad te vinden. In totaal zijn er zo´n vijftig en er is elke dag wel een geopend. We geven je een lijst van de beste milongas in de stad:

Milonga del Indio (Defensa 1100, San Telmo). Na een bezoekje aan de San Telmo-markt op zondag, is dit de place to be als je van tango houdt. Deze milonga is gelegen aan de Plaza Dorrego, en op zondag, vanaf 20:00, kun je hier je tango-kunsten vertonen.

Oefenen in Cochabamba (Cochabamba 444, San Telmo). Dit is niet zozeer een milonga, maar meer een plek waar je tango kunt oefenen en in de praktijk kunt brengen wat je in de tango-lessen geleerd hebt. Om donderdag en vrijdag kun je vanaf 21:00 terecht in Club General Belgrano.

Buenos Ayres Club (Perú 571, San Telmo). Een andere superberoemde milonga van Buenos Aires, is de Buenos Ayres Club, zondag, maandag en woensdag vanaf 22:30 en dinsdag vanaf 22:00, wordt hier volop tango gedanst.

Danslessen

Als je tango-kunsten nog niet zo vergevorderd zijn om je in een milonga te vertonen en je liever eerst les neemt, dan zijn er in Buenos Aires natuurlijk volop mogelijkheden. Je kunt intensieve cursussen volgen, die helemaal worden afgestemd op je niveau. Dit zijn een aantal plekken, waar je goed kunt leren dansen:

Escuela Argentina de Tango (Viamonte op de hoek met San Martín, Centro; Talcahuano 1052, Barrio Norte y Tacuarí 471, San Telmo). De Argentijnse Tangoschool heeft locaties door de hele stad. Een goede optie voor tango-liefhebbers. Je kunt hier cursussen van drie maanden volgen in klassieke- en milonga-tango, voor beginners en gevorderden. Naast tango, kun je hiero ook muziekles en zangles volgen.

DNI Tango (Bulnes 1011, Almagro). Een plek die zowel voor beginners als gevorderden een interessant lesaanbod heeft, dat is DNI Tango. Dit instituut biedt 8 verschillende cursussen aan, zowel in traditionele tango als in milonga-tango.

La Escuela de Tango (San José 364, 3 ° verdieping A, Monserrat). Hier kun je zeer complete tango-cursussen volgen, van een jaar, of kortere cursussen. Er worden verschillende tangostijlen behandeld. De opleidingen beginnen algemeen, en je kunt je steeds verder specialiseren.

Tango in Buenos Aires
Tango in Buenos Aires

En er zijn nog veel meer plekken waar tango-les gegeven wordt, van restaurants tot culturele centra:

  • Palermo Tango Estudio. Individuele en groepslessen. Charcas 3972, Palermo.
  • La Viruta. Tango-les. Armenia 1366, Palermo.
  • Escuela de Tango de Buenos Aires. Gewone lessen en seminars. Junín 143, 1° verdieping A, Balvanera.
  • Escuela de Tango Mariposita. Privé- en groepslessen, seminars. Carlos Calvo 948, San Telmo.
  • Divino Estudio del Abasto. Privé- en groepslessen. Speciale lessen voor techniek. Avenida Corrientes 3296, Abasto.

Zoals je ziet, kun je alle hoeken en gaten van Buenos Aires van tango genieten. Dit is een onderdeel van de Argentijnse cultuur die je niet aan je voorbij kunt laten gaan als je en bezoek aan de hoofdstad brengt.

Dejar un Comentario

XHTML: Puedes utilizar estas etiquetas: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>