Je eigen bedrijfje beginnen in Buenos Aires

Ben je een geboren ondernemen en wil je graag je geluk beproeven op de Argentijnse markt? Net zoals overal ter wereld moet je ook in Argentinië een aantal stappen doorlopen om een bedrijfje te starten. In dit artikel leren we je alles wat je moet weten over deze eerste stappen als ondernemer in Argentinië.

Als je een bedrijfje begint heb je uiteraard een aantal vergunningen nodig en moet je rekening houden met fiscale en juridische zaken. Ten eerste moet je de juiste rechtsvorm voor je bedrijf kiezen. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm beïnvloedt de rechten en plichten die je zult hebben, maar ook praktische en financiële zaken. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt wat de meest geschikte vorm is voor de activiteiten die je met je bedrijf zal gaan uitvoeren.

Je eigen bedrijfje beginnen in Buenos Aires
Je eigen bedrijfje beginnen in Buenos Aires

Belastingen worden ook in Argentinië gebruikt voor investeringen door de staat in onderwijs, gezondheidszorg en op andere terreinen. Als ondernemer heb je de plicht de belastingen betalen over de inkomsten die je bedrijf genereert. Er zijn verschillende belastingcategorieën. De belangrijkste belastingen waar je als ondernemer rekening mee moet houden zijn: Impuesto al Valor Agregado (I.V.A., B.T.W.), Impuesto a las Ganancias (IIGG, winstbelasting),Ingresos Brutos (IIBB, inkomstenbelasting), en sociale belastingen als je medewerkers in dienst hebt.

Indien je een Klein bedrijfje hebt, kun je gebruik maken van een speciale belastingcategorie voor kleine belastingbetalers genaamd Monotributo. Dit is een versimpeld systeem waarin de ondernemer, in plaats van aangifte te doen voor alle verschillende belastingtypes, een gemiddelde belastingquota betaalt op basis van factoren als de oppervlakte van het bedrijf, inkomsten, energieverbruik, huur en sociale lasten. Als je net start als ondernemer kan de Monotributo voor jou een interessante optie zijn.

Het eerste wat je moet doen als buitenlander zodra je je bedrijf opgericht hebt, is je richten tot de Administración Federal de Ingresos Públicos (AFIP), de belastingdienst, om aan te geven in welke categorie je inkomsten zullen vallen. Er bestaan 11 categorieën, in de laagste moet je een jaarlijkse omzet van minimaal 24,000 peso’s hebben en in de hoogste een omzet van maximaal 300,000 peso’s. Voor meer informatie kun je de website van de AFIP bezoeken.

Om je bedrijf in te schrijven bij de AFIP moet je de volgende documenten inleveren:

–       Een officieel identiteitsbewijs (verblijfsvergunning DNI indien je in Argentinië woonachtig bent)

–       Een servicefactuur die op jouw naam staat en waarop je adres vermeld staat (Als je die niet hebt kun je ook een bewijs van woonplaats bij het politiebureau bij jou in de buurt aanvragen, een kopie van je huurcontract overhandigen of een afschrift van je creditcard waar zowel je naam als je adres opstaat inleveren).

–       Een ingevuld 460/F formulier, die je van de website van de AFIP kunt downloaden

Zo, dit is de eerste stap die je moet afronden om je bedrijfje in Argentinië op te starten. We wensen je heel veel succes toe!

Dejar un Comentario

XHTML: Puedes utilizar estas etiquetas: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>